راز سلامتی

بررسی آخرین و جدیدترین اطلاعات پزشکی

راز سلامتی

بررسی آخرین و جدیدترین اطلاعات پزشکی

بواسیر یا هموروئید چیست؟ انواع،علت وعلائم


بیماری بواسیر یا همان هموروئید که در انگلیسی Hemorrhoid نامیده می شود، به اتساع، گشاد شدن یا تورم دیواره سیاهرگ های کانال مقعدی و یا زیر پوست اطراف مقعد گفته میشود.

مقعد از یکی حساس ترین بخش های بدن است، وقتی به دلایل مختلفی مثلا برای دفع مدفوع خشک، زایمان یا رابطه مقعدی تحت فشار قرار گیرد، سیاهرگ های داخل کانال مقعد و یا خارج از آن متورم میشوند، و شبیه به زائده یا توده ای ملتهب مشاهده میشوند.
مهمترین علائم این بیماری عبارتند از :

احساس درد در ناحیه مقعد و اطراف آن به خصوص هنگام دفع مدفوع
خونریزی به هنگام دفع مدفوع (مشاهده خون در مدفوع) یا مشاهده خون روی دستمال توالت
وجود برآمدگی هایی در ناحیه مقعد
مشاهده بیرون زدگی های گوشتی از مقعد
ترشحات مقعدی
خارش و سوزش مقعد
احساس ناکامل بودن دفع
ترشحات مخاطی مقعد
احساس توده در مقعد
علت هموروئید
همه افراد در معرض این بیماری قرار دارند زیرا فاکتورهای مختلفی در طول زندگی وجود دارند که احتمال ابتلا به هموروئید را افزایش می دهند.

به طور کلی هر عامل که باعث اعمال فشار به ناحیه ی مقعدی شود، می تواند خطر بروز این بیماری را افزایش دهد. از شایع ترین علت ها می توانیم به این موارد اشاره کنیم :

یبوست مزمن
بارداری
زایمان
رابطه مقعدی
وارد کردن فشار به مقعد حین دفع
جابه جایی اشیاء سنگین
زیاد نشستن
سرفه مزمن
کهولت سن
چاقی یا اضافه وزن
مصرف سیگار و الکل
انجام ورزشهای سنگین مثل وزنه برداری
سابقه ابتلا به این بیماری در خانواده
زیاد نشستن
عوارض هموروئید
عوارض این بیماری زمانی ایجاد میشود، که شما برای مدت طولانی نیست به درمان این بیماری بی توجهی کنید. از مهمترین عوارض بواسیر می توانیم به این موارد اشاره کنیم :

کم خونی : مهمترین عارضه خطرناکی که در اثر ابتلا به بواسیر ایجاد میشود، کم خونی است. خونریزی وسیع یا اندک هموروئید باید جدی گرفته شده و سریعاً درمان شود. کم خونی میتواند باعث ایجاد سرگیجه، سردرد و ضعف شدید بدن گردد.
مشکلات جنسی : یکی دیگر از مشکلاتی که در اثر این بیماری ایجاد می شود، اختلال در زندگی زناشوئی است.
تنگی مقعد : یکی از عوارضی که با افزایش حجم هموروئید ایجاد میشود، تنگی مقعد است. هموروئید بخش زیادی از کانال مقعد را می پوشاند و باعث تنگی این ناحیه میشود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت تجربه هر یک از علائم این بیماری لازم است، سریعاً در مورد درمان آن با پزشک مشورت کنید. علائمی مثل خونریزی لزوماً نشانه از هموروئید نیست و می تواند ناشی از بیماریهای مختلف مثل پولیپ روده بزرگ، کولیتیس ( آماس روده بزرگ )، التهاب مزمن بخش زیرین روده کوچک و تمام روده بزرگ، دیورتیکول و یا حتی سرطان باشد. بنابراین علائم و نشانه های این بیماری باید سریعاً مورد بررسی های دقیق پزشک قرار گیرد.

از طرفی اگر نسبت به علائم این بیماری مثل خونریزی بی توجه باشید، ممکن است بیمار دچار کم خونی و یا آنمی شود.

در صورت تجربه هر یک از علائم زیر به صورت اورژانسی به پزشک مراجعه کنید :

تغییر رنگ مدفوع
درد مقعد که بیشتر از ۱ هفته ادامه داشته
خونریزی یا خون در مدفوع
تورم اطراف مقعد
نحوه معاینه بواسیر
تشخیص این بیماری کار چندان سختی نیست، اگر بواسیر از نوع خارجی باشد، با یک معاینه ساده قابل تشخیص است. اما اگر از نوع داخلی باشد، با معاینه انگشتی و یا استفاده از آناسکوپ قابل تشخیص است. از آنجایی که توده هموروئید نرم و انعطاف پذیر است، پزشک با لمس آن می تواند این زائده را تشخیص دهد.

برای معاینه باید بیمار روی تخت مخصوص دراز بکشد، معمولاً از بیمار خواسته میشود به حالت سجده در بیاید. برای راحتی و آرامش خاطر بیمار سایر نواحی با استفاده از پارچه پوشانده میشوند.

پزشک بعد از ضدعفونی کردن دست ها، دستکش مخصوصی را می پوشاند و این دستکش را به روغن یا ژل مخصوص آغشته می کند تا بیمار حین معاینه اذیت نشود. سپس پزشک یکی از انگشتان را داخل مقعد می برد و این ناحیه را از نظر لمس توده های نرم و سفت بررسی می کند. کل فرآیند این معاینه کمتر از ۵ دقیقه زمان می برد.

روش دیگر معاینه استفاده از آناسکوپ است. آناسکوپ لوله ای باریک و مجهز به ذره بین است که پزشک با 

استفاده از آن می تواند داخل کانال مقعد را مشاهده کند

https://rentry.co/43hco.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد