بواسیر چیست؟
بواسیر یا هموروئید در اثر تورم سیاهرگ ها یا عروق کانال مقعد ایجاد میشود. در اثر این بیماری زائده گوشتی ایجاد شده که از مقعد خارج می شود. در مواردی که بواسیر از نوع خارجی است زائده بر روی دریچه مقعدی ایجاد می شود.
انواع بواسیر
این بیماری انواع بسیار زیادی دارد اما بر حسب اینکه دقیقاً در کدام قسمت مقعد ایجاد شده به دو نوع داخلی و خارجی تقسیم میشود.
هموروئید داخلی چیست؟
زمانی که سیاهرگ گشاد شده آسیب دیده داخل کانال مقعد و قسمت انتهایی راست روده باشد،هموروئید از نوع داخلی است. این نوع هموروئید خود به ۴ درجه مختلف دسته بندی می شود.
درجه یک: هموروئید درجه ۱ بسیار کم متورم شده داخل کانال مقعد گفته می شود که از آن بیرون می زند این نوع هموروئید با درد و خونریزی همراه است و معمولاً بیماران از وجود آن خبر ندارند.
هموروئید درجه ۲؛این نوع از هموروئید داخل کانال مقعد است و با دفع مدفوع و در اثر فشار شدید از مقعد خارج میشود ولی با خود به خود به داخل باز می گردد.
هموروئید درجه ۳: در این نوع هموروئید زائده بواسیری از مقعد خارج میشود اما برای برگشت آن به داخل فشار دست دست نیاز است.
هموروئید درجه ۴؛این هموروئید شدیدترین حالت این بیماری است و از مقعد نیز خارج میشود. این نوع هموروئید به هیچ وجه حتی با فشار دست به داخل مقعد برنمی گردد و نیاز به درمان فوری و سریع دارد.
هموروئید خارجی چیست؟
هموروئید خارجی خارج از کانال مقعد در واقع بر روی دریچه مقعد قرار دارد و بسیار دردناک تر از نوع داخلی است. اینو هموروئید با لمس قابل تشخیص خواهد بود.
در مواردی که در هموروئید خارجی لخته خون تجمع کند خطرناک بوده و باید برای درمان آن سریعا اقدام کرد در این حالت به هموروئید ترومبوزه گفته می شود.
علت هموروئید چیست؟
عوامل بسیاری در طول زندگی بر ایجاد هموروئید تاثیر گذار هستند. هر عاملی که فشار زیادی را به مقعد وارد کند، از علت های این بیماری محسوب می شود.
به طور مثال شایع ترین علت که در ایجاد بیماری اثر گذار از یبوست مزمن یا طولانی بوده است به همین جهت به همه بیماران توصیه می شود افرادی که به یبوست مبتلا هستند سریعا برای درمان اقدام کنند، چرا که در معرض خطر هموروئید قرار خواهند داشت.
مهمترین علل تاثیرگذار در ایجاد بواسیر عبارتند از:
یبوست یا اسهال مزمن
بارداری و زایمان
رابطه جنسی مقعدی
کهولت سن
اضافه وزن
علائم بواسیر
علائم بیماری بسته به نوع آن (داخلی یا خارجی) و نیز شدت بیماری تعیین می شود.
علائم و نشانه های شایع این بیماری عبارتند از:
درد شدید مقعد هنگام دفع مدفوع تشدید می شود.
خونریزی یا مشاهده خون در مدفوع
خارش و سوزش مقعد
لمس زائده بیرون زده از مقعد یا ناحیه متورم در اطراف دریچه مقعد نیاز مکرر به دفع مدفوع (در هموروئید نوع داخلی)
بعد درمان بواسیر به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
این سوال هم یکی دیگر از مهم ترین دغدغه های بیماران است. بیماری بواسیر از عارضه های پرعلامت است که تشخیص آن کار مشکلی نیست. معمولاً یک پزشک عمومی یا داخلی نیز می تواند این بیماری را به راحتی تشخیص دهد.
اما جهت درمان این عارضه باید از دکتر بواسیر و متخصص کمک گرفته شود، مقعد ناحیه ای بسیار حساس است و انجام جراحی بر روی آن ممکن است با خطراتی همراه شود. بنابراین توصیه می کنیم، حتما از یک متخصص، مجرب و ماهر برای درمان کمک بگیرید. بهترین پزشک متخصصی که تسلط کافی بر جراحی را داشته باشد، متخصص جراح عمومی است.
بنابراین برای درمان بواسیر خود باید یه یک دکتر جراح عمومی که در تشخیص، درمان و جراحی این بیماری بالاترین تجربه و تخصص را دارد، مراجعه نمایید.
البته می توانید به جهت صرفه جویی در زمان و هزینه از ابتدا با پزشک متخصص جراح مشورت نمایید.
عوارض
عوارض بواسیر در واقع در اثر درمان نکردن آن ایجاد می شود. اگر به موقع برای درمان بیماری مراجعه کنید ، می توانید آن را قطعی و سریع درمان کنیم اما اگر در درمان تعلل نکنید عوارض این بیماری ظاهر می شوند.
مهمترین این عوارض شامل موارد زیر می شود:
ابتلا به کم خونی یا آنمی در اثر خونریزی مکرر
عفونت مقعد به علت عدم توانایی در رعایت بهداشت
درد شدید مقعدی
پیشگیری
جهت پیشگیری از این بیماری و عود مجدد آن بعد از درمان نکات زیر را رعایت کنید.
برای پیشگیری و درمان یبوست حداقل ۳۰ گرم فیبر در طول روز مصرف کنید. فیبر کربوهیدراتی است که در بدن انسان تجزیه نمی شود و در انواع میوه ها و سبزیجات غلات یافت می شود.
حداقل در طول روز ۸ لیوان آب بنوشید. نوشیدن آب و مایعات کافی می توانند با نرم کردن مدفوع به درمان یبوست کمک کنند.
پرهیز از دور زدن در توالت
پرهیز از طولانی نشستن
رعایت بهداشت مقعد و سپس خشک کردن مقعد با دستمال نرم
پرهیز از سیگار و دخانیات و مواد مخدر
انجام ورزش های سبک مثل پیاده روی و تحرک کافی و در مقابل پرهیز از ورزش های سنگین مثل وزنه برداری.
روش های تشخیص
جهت تشخیص این بیماری روشهای مختلفی وجود دارد. اما خط اول درمان و معاینه جسمی مقعد شروع میشود. به این ترتیب که وقتی به پزشک مراجعه می کنید با استفاده از انگشت ناحیه مقعد را معاینه می کند تا زائده غیر معمول که همان بواسیر است را تشخیص دهد. در برخی موارد جهت تشخیص دیگر علائم ممکن است انجام کولونوسکوپی و یا سیگموئیدوسکوپی نیز تجویز شود.
درمان بواسیر با دو روش
جهت درمان این بیماری در روش های مختلفی وجود دارد اما هیچ یک از این روش ها و اندازه جراحی موثر نخواهد بود در واقع بیماری بواسیر زمانی به طور قطع درمان شده است که این زائده با استفاده از جراحی از مقعد خارج شود.
جراحی بواسیر نیز به دو روش جراحی سنتی و لیزر درمانی انجام میشود.
لیزر بواسیر
در واقع لیزر را میتوان به عنوان بهترین و قطعی ترین روش تایید شده تا به حال برای درمان این بیماری معرفی کرد.
برای انجام لیزر کافیست یک جلسه به کلینیک های لیزر در سطح شهر خود مراجعه کنید تا در کمتر از نیم ساعت زائده بواسیری با کمترین میزان درد و خونریزی از مقعد خارج شود.
در انجام لیزر با استفاده از اشعه زائده سوزانده شده و از مقعد خارج میشود بعد از انجام این درمان نیازی به استراحت در منزل نیست نمی توانید به راحتی زندگی روزمره را از ترکیبی از مزایای درمان با این روش می توانید به این موارد اشاره کنیم.
درمان سریع و سرپایی
درمان هموروئید بدون
درمان با کمترین هزینه و صرفه جویی در زمان
درمان قطعی
درمان بدون درد و خونریزی
جراحی هموروئید
جراحی در بیمارستان و تحت بیهوشی کامل انجام میشود. برای جراحی هموروئید روش های مختلفی وجود دارد که شامل روش رابربند استاپلر و جراحی سنتی در بیمارستان می شود در ادامه به اختصار به هر یک از این جراحی ها می پردازیم؛
رابربند: این روش سرپایی و سریع درمان هموروئید است که به علت عوارض و درد شدید به ندرت انجام می شود. در این روش با استفاده از کش پلاستیکی زائده هموروئید بسته می شود به این طریق گردش خون در این زائده متوقف و به دنبال آن زائده به تدریج خشک شده و از بین می رود. رابربند میتواند با درد بسیار شدیدی همراه باشد
استاپلر: در این روش زائده ها به نقطه بالاتر هدایت می شوند سپس با استفاده از استاپلر زائده بریده شده از بین می رود.
جراحی سنتی؛ در این روش زائده هموروئید با استفاده از تیغ جراحی بریده شده از مقعد خارج میشود این روش ممکن است با درد شدیدی همراه بوده و نتیجه قطعی را به همراه نداشته باشد.
منبع : وب سایت ویرگول
فیستول مقعد یکی از بیماریهای عفونی ناحیه ی مقعدی است که در اثر عفونت های طولانی مدت و درمان نشده ایجاد میشود. امکان ایجاد این بیماری در هر سن و جنسیتی وجود دارد. فیستول بیماری محسوب شده و باید هرچه سریعتر درمان شود.
برای درمان فیستول مقعدی باید تونل فیستول به طور کامل تخلیه شود. این عمل با دو روش جراحی و لیزر درمانی قابل انجام است. مزیت های لیزر در مقایسه با جراحی سنتی موجب شده تا بیشتر مورد استقبال بیماران و پزشکان قرار گیرد. هزینه درمان فیستول با لیزر بر اساس فاکتورهای مختلفی تعیین میشود، هر چقدر سریع تر برای درمان این بیماری مراجعه کنید، هزینه های درمان به نسبت پایین تر خواهد بود.
بسته به اینکه مسیر فیستول مقعد از کدام عضله عبور کرده است، این بیماری به انواع زیر تقسیم میشود:
اغلب عفونت های طولانی مدت و درمان نشده، یا این بیماری در ارتباط هستند. رایج ترین علت این بیماری آبسه است. بی توجهی به درمان آبسه و یا درمان ناقص آن موجب میشود، این عفونت پیشروی کند و تا سطح پوست برسد، بنابراین مسیری ایجاد میشود که همان فیستول است.
از دیگر علت های ایجاد این بیماری می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
معمولاً فیستول بیماران مختلف علائم مشابهی دارد. این علائم بسته به میزان پیشرفت بیماری و عفونت زخم با شدت های متفاوتی ظاهر می شود. مهمترین علائم و نشانه های این بیماری عبارتند از؛
زمانی که بیماری در چین میشود عفونت آن گسترش می یابد ممکن است بیمار همراه با این علائم و نشانه های دیگری مانند تب و یا بوی بد مقعد را نیز احساس کند. بنابراین لازم است بیماران با شروع علائم سریعاً برای درمان فیستول اقدام کند چراکه در طی مدت کوتاهی پیشرفت کرده و علاوه بر تشدید علائم و درمان بیماری نیز پیچیده تر و طول فرآیند درمان ممکن است تا چندین برابر افزایش یابد.
همانطور که اشاره شد، فیستول باید به سرعت و با شروع اولین علائم درمان شود. طولانی شدن فرآیند درمان افزون بر افزایش میزان عفونت میتواند عوارض دیگری را نیز در پی داشته باشد مهمترین عوارض درمان نکردن فیستول عبارتند از:
امکان درمان این بیماری با روشهای دارویی و خانگی وجود ندارد، جهت درمان قطعی فیستول انجام جراحی الزامی است. برای درمان قطعی باید مسیر فیستول توسط جراحی از بین برود. و این نکته را مد نظر قرار دهید که تخلیه عفونت فیسبوک به معنی درمان قطعی آن نیست، بلکه این بیماری تنها زمانی درمان میشود که این مسیر با استفاده از جراحی برداشته شود. مهمترین روشهای جراحی فیستول عبارت هستند از:
بهترین روش موثر و قطعی برای درمان فیستول در حال حاضر لیزر درمانی است. در این روش با استفاده از نور لیزر مسیر فیستول از درون تا انتها سوزانده می شود و این یعنی این بیماری به طور کامل از بین میرود.
لیزر فیستول بدون درد و خونریزی انجام می شود. بنابراین نیازی به بیهوشی نیست و جراحی در کلینیک پزشک و سرپایی انجام می شود. از سایر مزیت های درمان فیستول با لیزر می توانید به این موارد اشاره کنیم:
یکی از شایع ترین و دردناک ترین بیماری های ناحیه نشیمنگاه بیماری کیست مویی است. این بیماری اغلب مردان جوان را درگیر می کند و بر اساس یافته های پزشکی با کم تحرکی و نشستن های طولانی مدت به طور مثال برای رانندگی در ارتباط است. خوشبختانه این بیماری مهلک و کشنده نبوده و درمان قطعی آن کشف شده است. در ادامه این بحث به بررسی کامل این عارضه، علتها، علائم و مهمترین روش درمان آن که کمتر از نیم ساعت به طول می انجامد. می پردازیم:
علت این بیماری تحت فشار قرار گرفتن و سایش پوست این ناحیه است. برخی از پزشکان بر این عقیده هستند که کیست مویی می تواند با بیماری های ژنتیکی و دی ان ای افراد در ارتباط باشد. چرا که کیست مویی بیشتر در میان اعضای یک خانواده مشاهده میشود.
علائم و نشانه های کیست مویی بستگی به میزان عفونت و پیشرفت این عارضه دارد. در مواردی که میزان عفونت بیشتر شده ابعاد کیست مویی هم افزایش مییابد، بنابراین بهتر است در صورت مشاهده اولین علائم و نشانه های بیماری برای درمان قطعی با پزشک مشورت کنید. مهمترین این علائم عبارتند از؛
در صورتی که بیماری پیشرفت کند و برای درمان آن اقدامی انجام نشود، ممکن است علائم زیر نیز مشاهده شود.
این علائم در نتیجه گسترش عفونت ایجاد میشود و خطرناک هستند.
عوارض این بیماری نادر هستند و این عوارض زمانی ایجاد می شوند که بیمار نسبت به درمان این عارضه بی توجه بوده و یا به هر دلیلی از مراجعه به پزشک امتناع ورزد.
یکی از خطرناکترین عوارضی که در نتیجه درمان نکردن کیست مویی ایجاد میشود سرطان پوست است. وقتی عفونت برای مدت طولانی دورن کیست باقی می ماند. به تدریج ساختار سلول ها و بافت های اطراف را تحت تاثیر قرار خواهد داد و امکان سرطانی شدن سلولها وجود دارد.
همچنین وقتی برای مدت طولانی کیست را درمان نمی کنید، این امکان وجود دارد که عفونت وارد خون شده و مشکلات دیگری را در پی داشته باشد.
بیماران می توانند با انجام یکسری نکات از ایجاد کیست مویی و یا عوده مجدد آن جلوگیری کنند. این نکات عبارت هستند از؛
جهت تشخیص این بیماری لازم است به پزشک متخصص جراح مراجعه کنید. فرایند تشخیص با معاینه جسمی شروع می شود و معمولاً در طی معاینه پزشک بیماری را به درستی تشخیص خواهد داد، اما جهت مشاهده دقیق تر وسعت کیست مویی انجام ام آر آی عکسبرداری تجویز می شود.
جهت درمان قطعی کیست مویی باید تحت جراحی قرار بگیرید تا محدوده کیست تخلیه شده و از عود مجدد بیماری جلوگیری شود. برای این منظور دو روش جراحی سنتی و لیزر وجود دارند که در ادامه مفصلاً به هر یک از این جراحی ها می پردازیم:
بهترین قطعی ترین و موثرترین روش درمان کیست مویی با لیزر است. در روش درمان با لیزر نیازی به مراجعه به بیمارستان و دریافت داروی بیهوشی عمومی نیست. فقط بیمار برای اینکه راحت تر باشد و احساس آرامش بیشتری کند، تحت بی حسی موضعی قرار می گیرد. این بی حسی موضعی بوده یعنی دارو به موضع کیست تزریق میشود تا فقط همان ناحیه موقتاً بی حس شود.
سپس به آرامی محل عارضه یا همان کیست به وسیله ی اشعه ی لیزر برش داده می شود و تخلیه می گردد. با تاباندن اشعه ی لیزر به اعصاب آسیب دیده و ترمیم آنها بیمار هیچ گونه احساس دردی ندارد و با سوزاندن مویرگها و عروق خونی اطراف ناحیه ی کیست مویی، خروجی آن ها همزمان ترمیم شده و درد و خونریزی به حداقل می رسد. برای انجام لیزر کیست مویی تهران می توانید به کلینیک نوین واقع در میدان ونک مراجعه کنید.
جراحی سنتی روش قدیمی تر درمان کیست است که به دلیل عوارض متعدد چند سالی است که به ندرت انجام آن به بیماران توصیه می شود.
برای انجام جراحی سنتی باید به بیمارستان مراجعه کنید و تحت بیهوشی عمومی ناحیه کیست به طور کامل تخلیه شود. وسعت زخم کیست مویی بعد از تخلیه از اندازه یک گردو تا اندازه یک پرتقال متغیر است و این بستگی به میزان عفونت و پیشروی کیست دارد. هرچقدر بیماران سریعتر برای درمان مراجعه کند، اندازه زخم آنها کوچکتر خواهد بود.
این زخم با پانسمان پوشانده می شود البته در مواردی که احتمال عفونت بیشتر است، زخم را بخیه می زنند اما این کار احتمال عود مجدد بیماری را تا چندین برابر افزایش می دهد. ترمیم کامل زخم کیست مویی که با جراحی سنتی برداشته شده، ممکن است ماه ها زمان نیاز داشته باشد. مراقبت از زخم و تعویض پانسمان اهمیت بسیار زیادی دارد و عوارض این بیماری یعنی همان عفونت جلوگیری خواهد کرد.
جراحی سنتی علاوه بر عفونت میتواند احتمال بی اختیاری در کنترل مدفوع و گاز روده و عود مجدد بیماری را تا چندین برابر افزایش دهد.
بیماری کیست مویی یکی از شایع ترین بیماری های مقعدی است که درد شدیدی را ایجاد می کند. این بیماری به بیماری رانندگان معروف است، چرا که یکی از مهم ترین علل آن نشستن طولانی مدت و بی تحرکی است. در ادامه این بحث به بررسی کیست مویی چیست، علتها، علائم، عوارض و مهمترین روش درمان این بیماری یعنی لیزر درمانی می پردازیم.
کیست مویی یا سینوس پیلونیدال، نوعی بیماری نشیمنگاهی محسوب می شود. زیرا رایج ترین نوع این بیماری همان نوع مقعدی است که پایین تر از کمر و معمولاً مابین دو کفل ایجاد می شود.
کیست مویی برجستگی و یا فرورفتگی شبیه به سوراخ است که روی پوست بدن و مابین دو باسن ایجاد می شود. این بیماری به این جهت کیست مویی نام گرفته که در اثر برگشت مو به داخل پوست و ایجاد کیست و تجمع عفونت ایجاد می شود.
در ادامه به معرفی مهم ترین روش های درمان این بیماری که ممکن است با شدتهای مختلف ظاهر شود. می پردازیم :
درمان کیست مویی فقط و فقط با انجام جراحی امکان پذیر است. یعنی هیچ دارویی و هیچ روش خانگی برای از بین بردن کیست مویی وجود ندارد.
خوشبختانه امروزه روش های نوینی برای درمان کیست مویی اختراع شده که نیاز به نگرانی و یا ترس بابت جراحی نیست جراحی با لیزر جایگزین بسیار مناسبی برای جراحی سنتی است، چرا که هیچ یک از عوارض جراحی سنتی را ندارد.
همانطور که اشاره شد، لیزر روش نوین درمان کیست مویی است که میتواند آن را سرپایی بدون نیاز به بیهوشی و یا درد و خونریزی رفع نماید.
همچنین این تکنولوژی به علت دقت بالا به طور کامل کیست را تخلیه می کند. بنابراین احتمال عود مجدد بیماری وجود ندارد.
از طرفی لیزر آسیب کمتری به جای می گذارد. و چون بعد از انجام آن جای زخم ها روی پوست نمی ماند، در میان خانم ها از محبوب بیشتری برخوردار است.
برای درمان سرپایی کیست مویی با لیزر به چند ساعت زمان نیاز دارید. زیرا این درمان در کمتر از یک ساعت انجام شده و پس از آن می توانید به منزل و یا حتی محیط کار خود باز گردید. از آنجایی که لیزر بدون نیاز به بیهوشی انجام میشود، وجود همراه نیز برای شما الزامی نیست.
در این روش با استفاده از نور و قدرت لیزر بافت کیست مویی برش داده شده و به طور کامل تخلیه می شود. لیزر حین برش خروجی اعصاب و عروق آسیب دیده را ترمیم می کند و به این ترتیب از درد و خونریزی جلوگیری میکند.
در روش سنتی بیمار باید به بیمارستان مراجعه کند و تحت بیهوشی کامل ناحیه کیست به طور کامل تخلیه شود. در این روش بسته به اندازه کیست و میزان پیشرفت آن از اندازه یک گردو تا اندازه یک پرتقال از بافتهای بدن تخلیه می شود.
این جراحی به دو روش باز و بسته انجام میشود در روش باز بعد از تخلیه موضع جراحی بخیه زده نمی شود و با پانسمان پوشانده می شود تا از داخل به صرف خارج ترمیم شود در روش دوم که با نام بسته شناخته میشود، موضع جراحی شده را بخیه می زنند تا زخم ترمیم شود. این کار احتمال عود مجدد بیماری را افزایش میدهد.
همانطور که اشاره شد، داروها روش مناسب برای از بین بردن کیست مویی نیستند. اما به منظور کاهش عفونت قبل از جراحی توصیه می شود. مصرف داروهای آنتی بیوتیک می توانند به کاهش عفونت قبل از جراحی کمک کند.
نتایج تحقیقات نشان داده بیمارانی که قبل از انجام جراحی از داروهای آنتی بیوتیک استفاده کرده بودند، سریعتر به نتیجه مثبت از جراحی رسیدند.
منبع : ویرگول